Bel: +31657772707 |​ info@intercol.eu

Welke hotmelt heb ik nodig?

Wellicht identificeert u zich met een typische toepassing, zoals verpakking, knutselen, industrieel, boekbinden, houtbewerking of zelfklevend. Verder kunt u hotmelt aanbrengen in een dot, kraal, swirl, gordijn of coating.

Hotmelts verpakken

De basis hotmelts van EVA-verpakkingen worden meestal gemaakt voor het sealen van dozen en het lijmen van papier. Voor het verlijmen van geavanceerdere substraten, zoals kunststoffen en gecoate kartonnen dozen, hebt u waarschijnlijk een geavanceerdere polyolefine- of psa-kwaliteit nodig.

Hotmelts maken

Knutselen is meestal een thuisbedrijf, u moet waarschijnlijk gemakkelijk met apparatuur werken, zoals een gevormd smeltlijmpistool. Daarom heeft u gevormde smeltlijmen nodig. De meest voorkomende hotmelt is een 11mm lijmstift.

Industriële toepassingen

Vooral assemblagetoepassingen in de automobielindustrie, witgoed en filterproductie komen het meest voor. Allerlei hotmelts worden gebruikt zoals polyolefine, PSA en PUR.

Hotmeltlijmen voor boekbinden

Voor spinbinding, het bij elkaar houden van de pagina's en voor zijverlijming, om de omslag aan alle kanten aan het boek te hechten. Spineglues moeten sterk en flexibel zijn, en zijlijmen moeten een lange open tijd hebben om de tijd te geven om het boek perfect af te werken.

Houtbewerking

Veel basistoepassingen zoals kantenlijmen kunnen worden gedaan met een EVA-hotmelt, voor sommige meer veeleisende producten zoals vlakke laminering en profielomwikkeling wordt vaker een polyolefine of zelfs een PUR-hotmelt gebruikt.

PSA hotmelts

PSA-smeltlijmen worden doorgaans gebruikt om zelfklevende tapes en zelfklevende etiketten te vervaardigen. Met alleen een plastic folie en een psa hotmelt kan men zijn eigen tape produceren. Waar dubbelzijdige tapes worden gebruikt in productieruimtes, is een inline hotmelt coater die een klantspecifieke of standaard psa hotmelt aanbrengt efficiënter en kostenbesparend.

Dot & kralen

Stippen en kralen worden het meest toegepast bij verpakkingstoepassingen. Evenals voor andere toepassingen is het de gemakkelijkste toepassingsmethode om mee te beginnen.

Swirl aangebrachte hotmelt

Hotmelt kan perfect worden aangebracht door middel van swirlapplicatie. Het voordeel van de hotmelt die afkoelt op weg naar het substraat, geen warmtegevoelige substraten beschadigt en instant hechtingen biedt bij het gebruik van PSA hotmelts.

Gordijncoating

Gordijncoating wordt het meest gedaan waar een volledige oppervlakteverbinding vereist is zonder een volledige oppervlaktecoating. Ondergronden kunnen te poreus of warmtegevoelig zijn. Het wordt vooral gebruikt om non-wovens te lamineren en hygiënische producten te vervaardigen.

Volledige oppervlaktecoating

Volledige oppervlaktecoatings kunnen worden gemaakt met rollercoaters en sleufcoaters. Rollercoaters vereisen dat het substraat volledig in contact is met het substraat, waar sleufmatrijscoaters echt dichtbij zijn, maar niet noodzakelijk altijd in contact met het gecoate substraat.

nl_NLDutch